Останні новини
17 березня 2024
17 березня 2024

ЗАЦВІВ ПІДБІЛ

 

 

До ранніх весняних лікарських рослин належить підбіл, який у народі називають мати-й-мачуха. За сприятливої погоди починає квітнути вже у березні. Зрештою, йому не страшна паморозь, яка холодними ранками ранньої весни вкриває землю. Вдень сонце тільки підніметься вище, дрібні жовті квіточки підбілу знову посміхаються не Небесного Світила і милують людське око. Та найактивніше він цвіте у квітні. І саме тоді починають заготовляти його з лікувальною метою.

Чаї, відвари, настої, спиртові настоянки з підбілу звичайного у народній медицині широко застосовують при хворобах печінки, екземі, варикозному розширенні вен, фурункульозі, запаленнях суглобів та для лікування травмованих місць…

Здавалося б, невеличка, не вельми показна рослина, а скільки в ній сили!...

***

Запалення суглобів:

-Скляну посудину заповнити квіточками й подрібненим листям підбілу. Утрамбувати. «По вінця» залити горілкою або спиртом. Посуд герметично закрити. Настояти у темному, але теплому місці два тижні. Процідити. Використовувати для натирань. Внутрішньо не вживати!

***

На хворі суглоби доречно накладати свіжі розпарені листки підбілу. Процедуру краще приймати на ніч.

***

На місця варикозного розширення вен на ніч накладають нижньою стороною свіжі холодні листки підбілу. Так само їх накладають на травмовані місця (забої), на синці.

***

Корінь підбілу і корінь валеріани стимулюють роботу серця. Але до кожного пацієнта має бути індивідуальний підхід. Тут потрібно радитися з лікарем!

До речі, корінь підбілу слід заготовляти після того, як рослина відцвіла.

***

Чай із засушених квіточок підбілу п’ють при сухому кашлі:

-2-3 квіточки залити окропом – 200 мл. Настояти 15-20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити 2-3 таких порції. Можна додати меду (до смаку). Порада для дорослих. Дітям зменшуйте дозу наполовину.

- Так само використовують засушене подрібнене листя підбілу (2 чайні ложки на 200 мл окропу). Але, на жаль, воно має менші лікувальні властивості.

***

Відвар з листків підбілу і трави материнки (1:1) п’ють при гастриті. Приготування:

-1 чайна ложка засушеного подрібненого збору на 200 мл окропу. Кип’ятити на малому вогні 5-7 хвилин. Настоювати до літеплої температури у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити дві таких порції. Вживати тільки під час загострення недуги.

***

Настій із засушених подрібнених листків підбілу вживають для покращення роботи печінки:

-2 столові ложки листя залити окропом – 300 мл. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл тричі на день за 20 хвилин до їди. Курс лікування – 21 день. Повторити через 14 днів. Протягом року – 5-6 курсів лікування.

***

Суміш листків підбілу з листками, стеблами і коренем кропиви дводомної та коренем лопуха великого (заготовляють в однаковій кількості) використовують як засіб для зміцнення волосся.

-3 столові ложки суміші залити теплою водою – 1,5 л. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 10 хвилин. Настояти 2 години у посуді під кришкою. Процідити. Теплим настоєм умивати волосся двічі на тиждень.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.