Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ЧАС ДО ПРАЦІ!

 

 

20 січня — Собор Івана Предтечі, Хрестителя Господнього, або ж, за народним календарем, Проводи Різдвяних свят.

Вранці на свято Собору Івана Хрестителя господар роздавав худобі разом із соломою рештки хліба і сіль, що лежали на покуті ще від Святого Вечора. Сіно, яке лишалося у хаті (його кладуть під столом), ховали під стіжки. Це, за давніми віруваннями, мало захистити їх від мишей; клали під квочку, щоб курчата велися.

Від Різдва до Івана Хрестителя жінки ховали свої починки, «щоб лихий ниток не плутав». На Івана вони діставали свої кужелі, але бралися до роботи аж наступного дня.

Сам Іванів день мав бути присвячений проводам Різдвяних свят. З такої нагоди інколи ходили й у шинок. Молодиці співали веселих пісень, а про роботу мовили:

- Тільки й притики, що починки великі.

- Тік, притік, починок приволік.

У деяких етнографічних регіонах України у часі Різдвяних свят жінки не ходили по воду, бо таке вважалося гріхом. Цю працю виконували чоловіки. За те після Проводів Різдвяних свят (відразу наступного дня) жінки мали їх щедро почастувати.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.