Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

САДИ ЦВІТУТЬ...

 (З фенологічного щоденника)

Весною першими у садах зацвіли абрикоси, коли інші плодові дерева ще навіть не розпускалися. Вночі міг припекти морозець, але, виявляється, цьому тендітному цвіту байдуже до нього.

Слідом за абрикосами враз спалахнули біло-рожевими бутонами яблуні і груші, потім сливи. Зацвів і глід, який у нашому міському дворі між багатоповерховими будинками посадив сусід - дядько Левко. Він нагадує мені отого дядька Левка з «Лісової пісні» Лесі Українки, який знається на всьому живому.

Вишні трішечки припізнилися. Тепер намагаються надолужити своє. Недарма кажуть: «Квітень буяє цвітом». Тим він дарує радість, тепло, добрий настрій.

А яке диво побачити серед цвіту смугастого джмеля, невтомну бджілку. Стараються і для себе, і для нас, запилюють цвіт, щоб сад плодоносив, хоча самі цього не усвідомлюють. Спасибі їм, одвічним помічникам людини!

З кожним днем дерева цвітуть пишніше й пишніше. Ось-ось причепуриться калина, яка росте у бабусиному саду в селі. Одягнеться, мов наречена. Її мій тато посадив, коли ще парубком був.

Ідеш сільською дорогою, глянеш здалеку на чийсь сад, неодмінно спаде на думку: господар зумисне насипав високу гору снігу. Але ж сам бо добре знаєш, що це нерукотворна краса. Втім, чому нерукотворна?!. Добрий господар садив ці дерева і кущі, доглядав за ними. Тож тут і його праця, винагорода за старання.

Як не згадати народну приказку: «Зима снігом покриває, а весна - цвітом».

Уже не раз спостерігав: як тільки зацвіте бузок - з вирію повертаються перші ластівки. Високо кружляють у небі, наче оглядають територію, а потім прямують до рідного гніздечка чи шукають місця для нового, хвацько беруться до праці - де поладнати, де побудувати. Ніколи не бачив їх спокійними, розважливими (хіба, коли ластівка сидить у гніздечку, висиджує малят), а так - завжди в русі та ще й встигають потішити людей веселим дзвінким щебетом. Тільки під осінь ластівки намистом всідаються на телефонних чи електричних проводах, набираються сил перед відльотом. Але весною у квітучих садах про таке думати не хочеться...

Маркіян ЛЕХМАН.

Студент факультету медіакомунікацій та підприємництва Української академії друкарства

м. Львів

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.