(0 Голосов)

 

6 серпня - свято Осінніх Бориса і Гліба.

До цього дня селяни мали завершити жнива, зібрати жито, пшеницю та починати обмолот зерна. Насамперед хотіли перевірити його якість. Тож після просушування і помолу з борошна нового врожаю пекли хліб «на пробу». Навіть казали: «Прийшли Борис і Гліб - печи хліб». Інколи це робили чотирма днями раніше, на свято Іллі. Відтак: «На Іллі новий хліб на столі».

На Слобожанщині перші хлібини пекли невеликими, у вигляді паляниць або... колобків. Можливо, що ця традиція породила українську народну казку про Колобка, який і від бабусі утік, і від дідуся утік... Це вже згодом, після обжинків і обмолоту пекли величний коровай.

У деяких регіонах України з Борисом і Глібом починали сіяти ранні зернові. Отож, щойно зібрали один хліб, а вже час засівати інший. І так з року в рік, від сезону до сезону нема селянину спочинку.

Народні приказки говорять:

- З Бориса і Гліба берися до хліба.

- Борис і Гліб сіють ранній хліб.

На Бориса і Гліба також молотили горох, бо він уже просох.

Тарас ЛЕХМАН