(0 Голосов)

 

 

21 липня у церквах східного обряду вшановують святого Прокопія (Прокопа). На цей день, як правило, припадає «пік» жнив. Вони - у розпалі. Тому кажуть: «Сім кіп нажав Прокіп...».

Однак це свято пов'язане ще з однією доволі цікавою сільськогосподарською (і навіть знахарською) традицією - заготівлею кропу. Жінки до схід сонця йшли на городи рвати кріп як засіб лікування головного болю. Дорослі вмивали його відваром голови, а дітей купали у ваннах, кладучи у них чудодійну городню культуру. І тепер зцілителі вважають, що саме «кріп, який зібрав Прокіп», має найбільше лікувальних властивостей.

Пасічники збирали бджолині рої тільки до Прокопа. Після цього з них намагалися не створювати нових бджолиних сімей, бо ті вже не встигнуть запастися медом на зиму.

Кажуть:

- На Прокопа жита копа.

- На Прокопа приготуй плечі до снопа.

Народна прогностична прикмета сповіщає:

- Якщо цей день дощовий, то хліб у копах може прорости.

Але при сучасній техніці та ще й працьовитих руках це хліборобові не загрожує.