Останні новини

КЛАНЯЙСЯ ВЕСНІ В НОГИ!

 

Тепер 7 квітня (за «старим церковним календарем» - 20 квітня) вшановують преподобного Юрія, єпископа Мелитинського, який помер 816 року у Корсуні, де відбував заслання за оборону святих ікон.

Спостерігали: цієї пори ще можуть вдарити останні міцні весняні морози, що «аж замерзне вода в діжчині» (Благовіщенська прикмета). Але весна таки набирає сили та обертів. Зеленіє і росте трава, розпускаються дерева, а деякі вже квітнуть. Масово повертаються з вирію птахи. Сади, парки, гаї, ліси сповнюються їх невгамовним співом. Настав час активних городніх і польових робіт. З цього приводу старші люди казали; «Кланяйся весні в ноги!..».

У вільний від роботи час молодь вітала весну веснянками та гаївками, хороводами та іграми. Водили їх не тільки у Великодні свята. Це був окремий вітальний ритуал весні, який розпочинався з приходом найкращої пори року. Традиційними були і весняні молодіжні вуличні вечорниці – зустрічі парубків і дівчат просто неба, під зорями та ще й зі слуханням співу соловейків.

Народні прикмети:

- Цей день холодний – похолодання триватимуть мінімум тиждень.

- Тепло – до теплого травня.

- Схід сонця на чистому небі – далі весна буде погожою.

- Якщо вдень падав сніг, а надвечір перестав падати – буде врожай на ячмінь.

- Снігурі і великі синиці відлетіли в ліс пізно – весна теплом не потішить.

Побутувало і таке народне спостереження: «Жаби закумкали в пісний день – наступний рік буде неврожайним; готуй харчові запаси».

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.