Останні новини

КОНВАЛІЯ – КВІТКА ТРАВНЯ

 

Серед дикорослих рослин символом травня називають і конвалію. Саме у цьому місяці вона починає квітнути. Сезон цвітіння завершується у червні. Заготовляють її якраз під час цвітіння, а корінці після того, як конвалія відцвіла.

Рослину використовують насамперед для лікування серцевих недуг. Тому народні зцілителі нарекли її «квіткою серця». Утім, рослина помічна і при інших захворюваннях.

Аби популяція конвалії не зменшувалася у природі, травознаї часто вирощують її на присадибних ділянках, клумбах. У заготівельників лікарських трав існує золоте правило: не збирай надмірно, залиши на наступний рік! Стосується воно і конвалії.

***

Серцеві неврози:

-Настоянку конвалії (квітів і кореневища) готують на 70-процентному спирті у співвідношенні – 1:10. Пити по 15-20 крапель на столову ложку води 2-3 рази на день.

***

Для заспокоєння:

-1 столову ложку подрібненого кореневища конвалії залити окропом – 200 мл. Кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди. Вживати тільки тоді, коли потерпаєте від безсоння, або перенесли негативний емоційний стрес.

-50 г квіточок конвалії залити горілкою – 0,5 л. Посуд щільно закрити. Настояти 21 день у темному, але теплому місці. Процідити. Пити по 1 чайній ложці тричі на день за 20 хвилин до їди. Не зловживати!

Таку настоянку приймають тільки під час збудження нервової системи.

***

Використовують конвалію у суміші з іншими рослинами, зокрема для покращення сну:

-Взяти в однаковій кількості квіточки конвалії, цвіт глоду, листя кропиви собачої, шишки хмелю. 1 столову ложку засушеного подрібненого збору залити окропом – 200 мл. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Випити на ніч перед сном 50 мл. Не більше!

***

Змащування гнійних ран, порізів:

-Скляну банку заповнити свіжими квіточками конвалії (сировина має бути утрамбованою) і залити «по вінця» соняшниковою олією. Посуд щільно закрити. Настояти 21 день у темному, але теплому місці. Не проціджувати. Змащувати гнійні рани, порізи 3-4 рази на день. Перед кожною процедурою промивати їх теплою водою з господарським милом.

-Горілчану настоянку квітів і кореневищ конвалії у вигляді компресів прикладають до гнійних ран, порізів, що пришвидшує процес їхнього загоєння. Кількість і тривалість процедур протягом дня встановлюють індивідуально.

***

Свіже листя конвалії розтирають, щоб проступив сік, і прикладають до хворих суглобів у разі їхнього запалення.

***

При запамороченні жують, але не ковтають свіже листя конвалії.

***

Застереження:

-Препарати, настоянки, чаї, відвари з конвалії не слід вживати при ендокардиті, міокардії, значному кардіосклерозі.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.