Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ГЛЕЧИКИ ЖОВТІ

 

У народній медицині  кореневища глечиків жовтих (їх заготовляють у липні-серпні, сушать і подрібнюють) використовують при запальних процесах у шлунку та кишечнику:

-1 чайну ложку кореневища глечиків жовтих залити теплою водою – 200 мл. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 5 хвилин. Настояти 30 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці тричі на день через 15-20 хвилин після їди. Дозу не збільшувати! Рослина належить до отруйних! Курс лікування – місяць. Повторити, якщо необхідно, через два місяці.

НЕЙТРАЛІЗУЄ ПІДВИЩЕНУ КИСЛОТНІСТЬ

Тричі на день за 30 хвилин до їди пити по 100 мл свіжого соку картоплі. Картоплю брати тільки червоних сортів. Курс лікування – 42 дні. Повторити через такий же період часу.

ПОДІЄ НА СЕРЦЕ

Засушену траву очанки перетирають на порошок. Нею лікують серцеві захворювання:                                                                                                                                                  -Тричі на день за 15-20 хвилин до їди споживати по половині чайної ложки порошку очанки і запивати теплою водою – 100-150 мл.

ГІРКИМ ПО ГІРКОМУ

Якщо відчуваєте гіркоту у роті, тоді впродовж 5-7 хвилин пожуйте шматочок стручка гіркого перцю. Ковтати не потрібно. Не забувайте про лікаря! Відчуття гіркоти у роті може свідчити про захворювання печінки, жовчного міхура…

КОМПРЕС

У разі запалення суглобів до хворого місця прикладають на ніч дрібно натертий хрін (добре брати свіжим, щойно із землі). Роблять це у вигляді компресів. Але перед тим хворе місце змащують соняшниковою або оливковою олією. Така процедура запобігає опікам.

ЗАХИСТИТЬ!

Від подразнень слизових оболонок захистить огірочник лікарський. Рослину заготовляють протягом усього літа під час її цвітіння:

-2 столові ложки засушеного подрібненого огірочника залити окропом – 0,5 л. Кип’ятити  на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти  у посуді під кришкою до літеплої температури. Процідити. Пити по 100 мл п’ять разів на день у перервах між вживанням їжі. Курс лікування – 14 днів.

ВИВЧИЛИ НА… СОБАКАХ

Народні зцілителі давно запримітили, що після зимового авітамінозу ранньої весни собаки охоче поїдають молоді листки і стебла (особливо їх кінчики) пирію. Відтак – порадили людям додавати весною цю рослину до салатів, аби поповнити (чи то відновити) вітамінний запас організму. Результат: позитивно діє!

ПРИПРАВА

У разі захворювання на туберкульоз легенів корисно додавати до других страв розтоплений гусячий жир. Або споживати його по 1 десертній ложці тричі на день за 20 хвилин до їди.

ПРОСТУДНИК ВІД ЗАСТУДИ

Ботанічна назва рослини – герань криваво-червона. Але в народі її не випадково називають «простудником», адже нею здебільшого лікують застуду:

-1 чайну ложку засушеної подрібненої трави залити холодною водою – 200 мл. Настояти 1 годину. Потім  довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Опісля настояти 45 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 1 столовій ложці через кожні 2 години (мінімум 8 разів на добу).

«РУБАЮТЬ» ГЛИСТІВ

Сокирки польові (народні назви – зозулині черевички, синевода) найчастіше ростуть на полях серед озимих посівів хлібних злаків, чим і засмічують їх та ще й завдають клопотів аграріям. Але народні зцілителі використовують рослину для приготування глистогінного настою:

-2 чайні ложки засушених подрібнених сокирок польових звечора засипати у термос і залити теплою водою -200 мл (температура води має сягати +40-42 С). Настояти мінімум 8 годин. Вранці процідити. Пити по 50 мл чотири рази на день через 30 хвилин після їди. Курс лікування може становити від 14 до 21 дня.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград Львівської області

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.