Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

СКУБУТЬ ГУСЕЙ…

 

У перших днях жовтня господині-селянки мають ще одну важливу роботу – скубти гусей. Часто таку «місію» пов’язують зі святом Апостола Кондрата (4 жовтня). Але це за старим стилем. За оновленим календарем – день Єротея. Однак дата залишається незмінною.

Річ у тім, що тієї пори гуси по-своєму «готуються» до зими: гублять старе пір’я, старий пух, натомість на них виросте нове пір’ячко, тепліше, густіше. Отож час їх скубати. Як правило пір’я і пух  беруть з живота, бо вони найякісніші. А м’яка пухова подушка, тепла пухова ковдра завжди були у ціні. Хоч для самої гуски, погодьтесь, така процедура не є приємною.

До зими у гусей густе, щільне пір’я, теплий пух ще відростуть, тому птиці не буде холодно. (Тут спостерігаємо і прагматичне планування сільської праці, прагматичний розрахунок).

Перед тим, як скубати гусей, деякі господині виганяли їх на водойми, щоб ті скупалися. Але гуска і без того птиця акуратна, вона ретельно доглядає за своїм пір’ям…

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.