Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

НАДІЯ Й ОБЕРІГ

 

1 (14) жовтня – велике церковне свято Покрови Пресвятої Богородиці. Водночас українці ще й святкують День захисників і захисниць України, День українського козацтва, День створення УПА. Відзначають Покрову і як народне свято…

День захисників і захисниць України – державне свято, яке започатковане 14 жовтня 2014 року президентським Указом під назвою «День захисника України». 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала його на День захисників і захисниць України. Нагальна потреба у такому державному святі особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. А нова хвиля вторгнення (24 лютого 2022 р.) тільки актуалізувала цю проблему. Неймовірні зразки мужності та відваги, виявлені нашими бійцями на передовій, віддані життя за Україну, рідну землю потребували і потребують гідного вшанування з боку суспільства й держави.

Починаючи з 1999 року на свято Покрови ми ще відзначаємо і День українського козацтва. З давніх давен Богородиця була покровителькою українських козаків й усіх українських збройних формувань. Саме тільки на свято Покрови відбувалася Велика козацька рада, на якій обирали гетьмана і визначали подальші стратегію і тактику дій. Образ козака, як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному серцю.

Козаки мали на Січі церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці, її ікону. Ідучи в похід, відправляли молебні до своєї Покровительки. А повернувшись щасливо з походу, складали їй подяку.

Уже у XX столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України, волю українського народу від чужоземного панування наслідували вояки Армії Української Народної Республіки та Української Повстанської Армії. І знову не випадково днем створення УПА у 1942 році було обрано свято Покрови.

Героїчне минуле України поєдналося з героїчним теперішнім. А гасло «Слава Україні! Героям Слава!» стало офіційним вітанням українського війська.

Саме свято Покрови Пресвятої Богородиці було введено у церковний календар тільки у Х столітті. В його основі – подія, яка сталася у Влахерні (передмісті Константинополя). На ту пору місто й прилеглі території були оточені ворогами. Під склепінням храму на всенічній службі враз з’явилася Пресвята Богородиця з ангелами, пророками та апостолами. Вона накрила вірян своїм дивовижної краси омофором. Це видіння стало предвісником  перемоги. Невдовзі ворог відступив і місто було врятовано від знищення.

З тих пір Покрова асоціюється з заступництвом і захистом від ворога як видимого так і не видимого.

Крім того, свято Покрови було надзвичайно шанованим серед українців ще й тому, що з цього дня дозволялося справляти весілля. А селянам до Покрови потрібно впоратися зі всіма польовими роботами…

Підготував Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.