Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ПРОТЯГОМ РОКУ

 

(Про деякі лікувальні властивості петрушки)

Мудрі люди стверджують:

-Петрушка має бути на столі протягом року! Їжте її зелень, давайте до перших страв її коренеплоди, пийте чай із засушеного насіння…

 А ще петрушкою лікують хворі нирки, гнійні рани, вона покращує сечовиділення, сприяє травленню, допомагає при запальних процесах; чаєм із сухого насіння петрушки промивають очі при їх утомі і тих же запаленнях. Відвар коренеплодів петрушки (так само і зелені) – безцінні ліки при подагрі.

***

Петрушка багата вітамінами А, С, поживними речовинами.

***

Свіжий сік петрушки розчиняє камені у нирках:

-Пити по 50 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Курс лікування – 12-14 днів. Але перед лікуванням порадьтеся з лікарем!

***

При поганому сечовиділенні готуйте відвар зі свіжого листя та стебел петрушки:

-75-100 н сировини на 1,5 л води. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 3-4 хвилини. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 200 мл три-чотири рази на день у перервах між вживанням їжі.

***

Відвар з коренеплодів петрушки (100 г на 1,5 л води) п’ють при подагрі.

***

Один із жовчогінних засобів:

-З’їсти протягом дня за 5-6 разів 50-75 г  дрібно натертих коренеплодів петрушки.

***

Відвар із насіння петрушки (1 чайна ложка на 200 мл води) позбавляє набряків серцевого походження. Протягом дня випити 2-3 таких порції.

***

Запалення гнійних ран:

-3-4 середніх коренеплоди петрушки подрібнити і варити до готовності в 1,5 л води. Коли відвар охолоне, процідити його. Промивати рани 4-5 разів на день.

***

Таким відваром можна скористатися і при запаленні очей. Але краще приготувати чай із засушеного насіння петрушки:

-1 чайна ложка насіння на 200 мл  окропу. Настояти у посуді під кришкою до літеплої температури. Процідити. Кількість процедур промивання очей протягом дня – довільна.

***

Свіже листя петрушки усуває неприємний запах з рота, вбиває у ротовій порожнині шкідливі бактерії, зміцнює ясна. Жувати, але не ковтати.

А от для покращення апетиту, навпаки, листя петрушки їдять. Норму споживання встановлюють індивідуально.

***

До місця укусу бджоли можна  прикладати свіже розім’яте листя петрушки (щоб проступив сік). Воно добре втамовує біль, запобігає утворенню набряку.

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

 

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.