Останні новини

Бери мед!

 

14 серпня у церквах східного обряду вшановують пам’ять семи братів-мучеників Маккавеїв та згадують про Винесення Чесних древ Животворчого Хреста Господнього.

Медовий Спас та Маковія – народні назви свята. Адже в цей період пасічники починали забирати з вуликів мед, а господарі збирали новий врожай маку.І мед, і мак неодмінно освячували у церквах.

На Маковія розпочинається Успенський піст. Вже із самої назви стає зрозумілим, що він приурочений святу Успіння Пресвятої Богородиці, яке відзначають 28 серпня. А сам піст завершується днем раніше – 27 серпня. За строгістю він прирівнюється до Великого посту.

У народі існують і такі назви свята – Мокрий Спас, Перший Спас. Цього дня наші пращури востаннє в році йшли купатися до водойм (і то тоді, коли доволі тепла днина), бо потім уже не можна приймати такі водні процедури. Казали: «Ілля (2 серпня) воду постудить, а після Першого Спаса вода стає холодною».

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.