Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

МАЛИНОВИЙ РАЙ

 

 

Малина здебільшого поширена в мішаних та листяних лісах. Любить місця, де багато сонця. Але культивують її і на присадибних ділянках. Цвіте у травні-червні, плоди достигають поетапно з кінця червня аж до серпня. З лікувальною метою краще заготовляти лісову малину, а не «садову». Роблять це у червні-липні.

У куща малини все корисне – бруньки, пагінці, цвіт, листя, молоді гілочки, молоде коріння. Та, насамперед, для лікування застуди, грипу, при підвищеній температурі використовують варення, джеми, сиропи з ягід малини, готують узвари із засушених плодів. Свіжі ягоди малини підсилюють імунну систему організму, покращують кровообіг. Дещо поступаються в цьому заморожені ягоди, але не нехтуйте й ними.

***

Коли і як краще заготовляти малину?

-Плоди сушать, розстилаючи тонким шаром. Добре це робити на традиційному припічку сільської печі. Однак температура не повинна бути надмірно високою (+36-38 С). Час від часу плоди перемішуйте (перекидайте дерев’яною ложкою з боку на бік).

-Найкраще ягоди малини консервувати з цукром у співвідношенні – 1:2 (шар цукру – шар малини і т. д., але знизу і зверху має бути шар цукру).

-Листки найдоцільніше зривати під час цвітіння куща. Сушити у затемненому, але добре провітрюваному приміщенні. Ідеальний варіант – горище сільської хати.

***

При підвищеній температурі потрібно пити якомога більше рідини. Зрештою, організм сам цього потребує. Корисним стане узвар із засушених ягід малини:

-100 г (за вагою) ягід залити теплою водою – 2 л. Довести до кипіння і кип’ятити на малому вогні 4-5 хвилин. Настояти 20-25 хвилин у посуді під кришкою. Проціджувати не варто. Пийте стільки, скільки смакує. Ягоди також можна спожити.

***

Для кращого ефекту протидії грипу, застуді до листя малини додають ще й листя смородини, калини, порічок (в однаковій кількості):

-1 столова ложка засушеного подрібненого збору на 0,5 л окропу. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Не завадить додати 1 чайну ложку меду. Дозування таких порцій, випитих протягом дня, - індивідуальне.

***

Як потогінний засіб, у народній медицині використовують відвар однорічних стебел малини, гілочок вишні і смородини чорної у співвідношенні – 1:1:2:

-2 столові ложки щойно заготовленої подрібненої сировини залити окропом – 300 мл. Кип’ятити 4-5 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити 2-3 таких порції. На ніч бажано не вживати, бо відвар має сечогінні властивості.

***

Задавлене запалення легень:

-1 столову ложку подрібнених молодих відростків кореня малини (беруть тільки свіжу сировину; заготовляти можна будь-якої пори року) залити теплою водою – 0,5 л. Варити, допоки не випарується 50 мл рідини. Настояти 1 годину у посуді під кришкою. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день за 15-20 хвилин до їди. Вживати протягом місяця. Повторити курс лікування через місяць. На жаль, лікувальний процес може бути тривалим. Врахуйте і те, що він є лише допоміжним засобом, який не зашкодить і при медикаментозному лікуванні.

***

Для лікування захворювань дихальних шляхів використовують листки дикорослої малини з квітконосними стеблами вересу і травою материнки (брати порівну):

-1 столову ложку подрібненої суміші (щойно заготовленого або засушеного збору) залити окропом – 200 мл. Настояти 10 хвилин у посуді під кришкою. Перед вживанням процідити. Протягом дня випити три таких порції.

***

Запалення шкіри, екзема:

-7-8 жмень свіжого або засушеного листя малини залити окропом – 10 л. Настоювати 20 хвилин у посуді під кришкою. Перед купанням процідити у ванну з розрахунку на 50 л теплої води. Процедуру приймати по 20 хвилин тричі на тиждень. Краще це робити ввечері перед сном.

***

Малиновий сік п’ють при малокрів’ї. Денна норма для дорослого – хоча б 400 мл. Але через кожних 3-4 дні вживання робіть перерву на 1-2 дні.

***

Застереження! На жаль, у декого (насамперед у дітей) свіжі ягоди малини можуть викликати алергію, на шкірі з’являться висипи, червоні плями… Зважте на це! Потрібне строге обмеження у споживанні!

Тарас ЛЕХМАН, м. Червоноград

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.