Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПІСТ ПРИТИСНЕ ХВІСТ...

 

 

За сорок днів до Великодні розпочинається Великий піст, який завершується у світле свято Воскресіння Христового.

За тиждень до посту святкували Запусти, М'ясоїд, Масляницю, Сиропуст, Сирну неділю. В українців рідше зустрічається назва - Масляна, хіба що в регіонах, наближених до Росії. Загалом, це - давньослов'янське свято на честь пробудження природи, проводів зими і зустрічі весни. Його відзначали кілька днів поспіль. Християнська Церква включила Сиропуст у свій календар і він став передувати початку Великого посту.

Сиропуст, Масляниця... не мала на Україні такого широкого розмаху, як у північних сусідів. Але й тут дорослі та молодь катались на санях, ходили в гості, влаштовували в складчину бенкети, траплялося, що відвідували шинок. Часто персонаж Масляниці зображувала заміжня жінка, яку під жарти возили на санях по селу.

Широке розповсюдження мав звичай Колодки (Колодія), відомий у кількох варіантах. Наприклад, розігрували народження і поховання дерев'яної ляльки (колодки, поліна) - відгомін давнього ритуалу знищення опудала Зими. Найчастіше ж колодку у вигляді поліна, прикрашену засушеними або паперовими квітами, навіть вишитими стрічками, чіпляли парубкам, як символічне покарання за те, що вони не взяли шлюб минулого року, або ж того року до Запустів. Робили це старші жінки, молодиці. Бувало й так, що і самі дівчата на виданні. І якщо під час такого обряді парубок зустрів свою половину, вони вирішили побратися, батьки дали згоду на шлюб, то на Великдень парубок повертав колодку обраній, як пам'ять, як оберіг. Весілля ж справляли після Великодня.

Щодо Великого посту, то існує безліч народних приказок. Зокрема:

- Великий піст притисне хвіст.

- На Великий піст клади зуби на полицю.

У цей час заборонялося вживання скоромної їжі, молочних продуктів. Слід було уникати всіляких розваг, а присвятити себе молитві.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.