Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

НА РІЗДВО БОГОРОДИЦІ

 

 

21 вересня християни східного обряду відзначають велике свято - Різдво Пресвятої Богородиці Діви Марії, яке належить до дванадцяти найбільших церковних свят, і саме воно відкриває їхній лік у новому церковному році, який розпочинається 14 вересня.

Християни відзначають це свято приблизно з VI століття. Його сенс полягає у прославленні Богородиці, Її народження - першої події у ряду тих, якими Господь готувався врятувати людство. А ще в тому, що людина має беззастережно вірити і довіряти Богу.

У народі Різдво Пресвятої Богородиці називають Другою Пречистою, або Осінньою Пречистою. Як відомо, Перша Пречиста - це Успіння Богородиці (28 серпня); Третя Пречиста - свято Введення у храм Пресвятої Діви Марії (4 грудня), або Зимова Пречиста.

Народні прикмети:

- На Другу Пречисту - друга зустріч осені.

- На Другу Пречисту приходить справжня осінь.

- Друга Пречиста - день дощовий (любить падати дощ).

- На Другу Пречисту не побачиш у небі пташок.

- Прийшла Перша Пречиста - одягла природа намисто; прийшла Друга Пречиста - взяла комарів нечиста; прийшла Третя Пречиста - стала діброва безлиста.

- Прийшла Друга Пречиста - на дереві чисто; прийде Покрова (14 жовтня) - на дереві голо.

Вважалося: поганий, недбалий той господар, який не викопав до Другої Пречистої картоплі.

Здебільшо з дня Другої Пречистої в Україні починалися весілля, засилали старостів, щоб справити весілля, принаймні, до Михайла (21 листопада). Траплялося, що приходили ті старости, яких не хотіли бачити батьки дівчини... Звідси й приказка: «На Пречисту принесла старостів нечиста...».

Тарас ЛЕХМАН

 

 
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.