Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

СВЯТКУЄМО БЛАГОВІЩЕННЯ

 

Дата святкування Благовіщення Пресвятої Богородиці не прив'язана до Великодня, а тому завжди припадає на 7 квітня.

Воно належить до великих церковних свят і не обмежується одним днем святкування. Існує день передсвята (6 квітня - Передпразник Благовіщення) і день посвятства (8 квітня - Собор Архангела Гавриїла). Передсвято та посвятство скасовується лише в тому випадку, якщо ці дні припадають на Страсну чи Світлу седмицю. Якщо Благовіщення співпадає з Великоднем, то у храмах спочатку відправляють Благовіщенську Службу Божу, а вже після неї - Великодню.

Священики того дня правлять Літургію в одежах блакитного кольору та розповідають про сенс свята: Благовіщення Пресвятої Богородиці вшановує подію, коли Архангел Гавриїл приніс Діві Марії звістку про Її непорочне зачаття та Сина, який стане Тим, Хто врятує весь світ.

Здебільшого на Благовіщення ще триває Великий піст, але у саме свято він дещо послаблюється, дозволено споживати рибні страви.

На це свято заборонено займатися будь-якими побутовими справами, тим паче важкою фізичною працею. Не можна торкатися лопаткою землі. Насамперед потрібно піклуватися про свою душу, відвідати храм, помолитися. Тому, зазвичай, оселі прибирають напередодні Благовіщення. Також намагаються заздалегідь приготувати їжу. У це свято пригощають одне одного солодкими гостинцями, проводять час усією родиною.

Народні прикмети:

- На Благовіщення мороз (замерзла вода в діжчині) - буде холодний квітень.

- Яка погода на Благовіщення - такою буде на Великдень.

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.