Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПОРЯД РОСТЕ, АЛЕ...

 

 

Усім добре знайома горобина. Поряд росте, але не всі достеменно знають про її цілющі властивості. Та варто знати! У народній медицині плоди горобини використовують як потогінний та сечогінний засіб, легке послаблююче при закрепах, для зупинки внутрішньої кровотечі, покращення апетиту, підвищення кислотності шлункового соку. Якщо відвари з горобини вживати регулярно, то вони позитивно вплинуть на судини, стануть помічними при лікуванні атеросклерозу, гіпертонії, також допоможуть хворим ниркам:

- 2 столових ложки ягід горобини залити окропом - 600 мл. Кип'ятити на малому вогні 5-7 хвилин. Настояти 20 хвилин у посуді під кришкою. Процідити. Протягом дня випити за 4-5 разів.

ДВАДЦЯТЬ ЯГІД

Чорноплідну горобину часто вирощують як декоративний кущ. А от її ягоди - порятунок для гіпертоніків. У разі стрімкого підвищення тиску:

- З'їсти за раз 20 плодів з цього куща.

Запаси ягід (з лікувальною метою) найкраще зберігати у морозильній камері.

КОРІНЬ ЧОРНОКОРЕНЯ

- 50 г (за вагою) кореня чорнокореня подрібнити і залити 70-процентним спиртом - 0,5 л. Скляний посуд щільно закрити. Настояти 14 днів у темному, але теплому місці. Процідити.

У разі порушення травлення, проносу з крововиділенням, пити по 5 крапель на 1 столову ложку води тричі на день. Не більше!

Корінь рослини найкраще заготовляти восени, не раніше кінця вересня - початку жовтня.

ПЕРЕТИНКИ ЯДЕР ГОРІХА

Споживаючи волоські горіхи, не викидайте у смітник перетинки, які містяться у їхніх ядрах:

- 30 г (за вагою) сировини засипати у літрову банку. Утрамбувати. Залити 90-процентним спиртом «по вінця» банки. Посуд герметично закрити. Настояти 14 днів у темному, але теплому місці. Процідити. Таку настоянку вживають (але не зловживають!) у разі захворювання шлунка, погіршення травлення. Пити по 1 чайній ложці 4-5 разів на день. Не більше!

Протипоказано при виразці шлунка чи дванадцятипалої кишки.

«КАПУСТНИК»

Коли на зиму шаткуєте капусту, не позбувайтеся качанів з неї. З цих «відходів» можна приготувати корисний відвар (100 г подрібненої сировини на 1 л води) і пити його у разі пониження кислотності шлункового соку.

Тарас ЛЕХМАН

м. Червоноград

Львовіської області

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.