Останні новини

ПОРОЖНІ ЛУКИ

 

 

5 жовтня християни східного обряду вшановують Святого Фоку і старозавітного пророка Йону. У народній традиції за цим днем частіше зустрічається назва - свято Фоки. Воно не належить до великих церковних.

Побутує приказка: «На Фоки порожні луки». Річ у тім, якщо серпень і вересень були спекотними чи доволі теплими, без дощів, то трава на луках «вигоріла», пожовкла, перетворилася на суцільний сухий килим. Лише біля водойм де-не-де можна знайти острівці зеленої травички. Корови, звісно, належно не напасаються. Їх потрібно частково переводити на домашній корм, підгодовувати. Благо, що цієї пори є вдосталь гички з буряків, моркви, кукурудза...

Та найгірше для селянина спостерігати у цей день, коли випав перший сніг чи вдарив міцний мороз. Така погода, нехай, навіть, з перемінним потеплінням, може протриматися сорок днів, аж до остаточного завершення сезону випасу корів. Як правило, але знову ж залежно від погоди, корів переводять «на стійла» перед святом Дмитра (8 листопада). Тоді господарям інколи доводиться вже використовувати те сіно, яке заготовили на зиму. Добре, якщо такий запас є з надлишком, літній сінокіс виявився щедрим...

Корова для селянина - годувальниця, Не таємниця, що її, як і землю, називають матінкою. Тим паче, надлишки молока, молочних продуктів можна продати на ринку. Але, щоб отримувати високі надої, корову потрібно належно годувати, доглядати!

Тарас ЛЕХМАН

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.