Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

СТРОГИЙ ПІСНИЙ ДЕНЬ

 

 

11 вересня — Усікновення Голови пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Івана.

За народною традицією у пам'ять про мученицьку смерть Івана Хрестителя-Предтечі вважається великим гріхом брати у руки ріжучі предмети - ніж, серп, косу, сокиру... Тож навіть хліб ламають руками. А за церковною традицією, це - велике релігійне свято, тому заборонена будь-яка важка фізична праця, окрім нагальної, скажімо, доглянути за домашніми тваринами, птицею. Миряни неодмінно відвідують церковні Богослужіння, строго дотримуються посту.

Не можна у цей день їсти ані круглі овочі та фрукти: капусту, картоплю, яблука, груші (адже їхня форма може викликати згадку про стяту Голову Івана Хрестителя), ані червоні помідори, буряки, кавуни, які нагадують кров святого. Рисова, пшоняна, вівсяна, гречана каша - це так! Але їли спільно з одного полумиска, тільки не з тарілки. Бо на тарелі піднесли пихатим і злісним Іродіаді (незаконній дружині царя Ірода) та Саломеї (її дочці) Голову Предтечі. Вони давно хотіли вбити Ісусового Хрестителя.

Наші предки (почасти цієї традиції дотримуються і тепер) жодного святого не вшановували таким строгим постом, як Івана Хрестителя. Звідси походять народні назви свята - Іван Пісний, Головосіка. Звісно, ще й заборонялося співати пісень, танцювати, оскільки саме за допомогою пісень і танців домоглися стратити Івана Хрестителя.

Все ж знахарі у цей день вранці, ще до церковної відправи, збирали цілющі коріння лікарських рослин. Адже Іван Купало (Різдво Івана Хрестителя, 7 липня) заготовляє зілля, а Іван Головосіка заготовляє коріння.

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.