Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

ЩО НА ВІКНАХ У ДЕНЬ ГНАТА?..

За церковним календарем, яким послуговуються християни східного обряду, 2 січня — свято Ігнатія Богоносця; у народному побуті українців — Гната. Цей день, як й інші передріздвяні дні, сповнений цікавих обрядів, певних пересторог, хоч останні слід вважати марними.

Наприклад, на Гната заборонялося прясти та прати білизну, одяг. (Наголошуємо, вважайте це марновірством, забобонами!). Натомість, заздалегідь ретельно прибравши оселю, дівчата та жінки здебільшого пекли обрядове печиво. На вечорницях юнки виготовляли хатні прикраси, яким відводилась особлива роль. Тож робили так звані “голубці” у вигляді птахів, найчастіше — голуба. Для цього брали шкаралупу з-під яйця (цілу, непошкоджену), з обох боків проколювали два отвори та просували крізь них кольоровий папір — крильця. Такі вироби підвішували до сволока хати. Як відомо, фігурки птаха ототожнювалися у наших давніх предків з небесним світилом — сонцем.

Робили “павуків”, “їжаків”, “коників”, “півників” тощо. Їх згодом також підвішували на конячій волосинці до сволока, де вони мали висіти від Різдва до Водохреща.

Як відлуння давнього ритуалу, дотепер зберігся звичай напередодні і в часі Різдвяних свят (особливо перед Водохрещем) прикрашати вікна. Такі прикраси із соломи найчастіше виготовляли на Гната. “Конструювали” різноманітні ромбики, кубики, зірочки, сніжинки, хрестики (як оберіг від нечистої сили) та вставляли їх на вікна, приклеювали білком від свіжого яйця до скла. За матеріал також використовували білий, кольоровий папір. Гарно виходило! Ці вироби створювали особливий новорічно-різдвяний настрій.

...Те, як виглядає оселя цього дня, наскільки в ній затишно та комфортно для душі і тіла, вважалося у народі, впливає на подальшу долю дівчини. Тож кожна юнка намагалася якнайкраще причепурити хату, не оминути жодного куточка...

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.