Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

РІЗДВО ХРИСТОВЕ — РАДІСТЬ СВІТУ!

Цього дня сталася велика для всіх християн подія — народження Ісуса Христа у Вифлеємі. Він був посланий Богом на землю задля спокути гріхів людства і його спасіння. Зрештою, Ісус у перекладі з єврейської — Спасіння.

Ще старозавітні пророки передбачили місце і час народження нашого Спасителя — 5508 рік від створення світу, а про день мала сказати зоря, що спалахне на небі над Вифлеємом. Так і сталося... Отже, 7 січня - це день народження Сина Божого на землі (у церковних календарях — Різдво Христове) , відтак — початок нового відліку часу, нової ери.

Згідно з переказами Євангелія, мати Ісуса Марія та її обручник Йосиф жили в Назареті, а до Вифлеєма прийшли, щоб виконати наказ правителя Августа: з'явитися всьому населенню на перепис. Оскільки на перепис населення Римської імперії у Вифлеємі зібралося дуже багато людей, Марія та Йосип не змогли знайти місця для ночівлі, тому їм довелося шукати прихистку у невеликій печері, де за поганої погоди ховалися пастухи. Там Марія і народила Дитятко Боже. Тоді з неба спустився Ангел і сповістив пастухам, які в цей час не спали, а стерегли стадо, що Бог народився. Вони й першими прийшли вклонитися Немовляті.

...На небі засяяла Вифлеємська зірка. Орієнтуючись на неї, до печери прийшли три старозавітні мудреці (вони зрозуміли, що здійснилося пророцтво) й принесли Ісусові-

Богу подарунки: золото, ладан і смирно. Золото символізує царську владу, ладан — Божу волю, смирна — долю пророка. До речі, саме в ті давні часи виникла традиція виготовляти вифлеємську зірку, а згодом прикрашати нею новорічну ялинку. З такою зіркою, що обертається на штирі, ходить вертеп. Тільки-от в українських колядках здебільшого співається не про трьох мудреців, а трьох царів зі Сходу. Однак у сфері глибокої духовності це не становить різниці.

Пославши свого Сина Єдинородного на землю, Бог хотів показати людству важливість любові до ближнього (бо Бог — це і є любов), добра, співчуття та взаєморозуміння один з одним. Тому День народження Ісуса Христа, Різдво Христове — найбільш шанований день народження у світі. Люди різних соціальних верств, матеріального становища, переконань і поглядів не минають це свято своєю увагою, а практикуючі християни ще й участю у церковних урочистих Богослужіннях, щирою молитвою.

Це одне з найбільших християнських свят, що тісно пов'язане з поняттям родини, подальше життя якої безпосередньо залежить від того, наскільки згуртовані всі її члени й наскільки їхні найкращі наміри та найсвітліші думки спрямовані на рідних. Уся родина на Різдво неодмінно має бути разом, щоб і разом залишатися протягом року — від Різдва до Різдва.

Старші люди кажуть, що та людина, яка провела Різдво Христове поза сімейним колом, увесь рік блукатиме світом, почуватиметься незатишно й самотньо. Тож у важливо у цей день, тим паче напередодні - у Святий Вечір, самому попросити прощення, пробачити рідним та близьким усі кривди, що були заподіяні, не тримати в серці образи, бо вона гнітить вашу душу. Втім, просити прощення і вміти прощати потрібно повсякчас!

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.