Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

СВЯТИМО МАК І ВОДУ

14 серпня — церковне свято Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього, або ж свято Всемилостливого Спаса — Ісуса Христа та Пресвятої Богородиці.

У цей день також вшановують пам'ять семи мучеників-братів Маккавеїв - Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, матері їх Соломії та учителя Єлеазара, які у 166 році до Різдва Христового очолили повстання за віру в Єдиного Бога, за що були жорстоко покарані поганами:  після пекельних тортур їх стратили. До речі, цей текст входить не до кожного видання Святого Письма.

У народному побуті українців свято має декілька назв: свято Першого Спаса, скорочено від слова Спаситель (так називаємо Ісуса Христа), також Спас на воді, Мокрий Спас (святять воду), Медовий Спас, бо у цей день пасічники підрізували соти, пригощали медом, і тільки після освячення в церкві першого меду їм самим можна було почастуватися солодким продуктом.

Найбільш поширена назва - Маковія (також народний варіант), адже у церквах цього дня ще й святять мак, а він в українців символізує плодючість.

Освячені у церквах вода, мак, квіти зберігали протягом року. Раніше цей мак розсівали навесні по городу, а засушені квіти на Благовіщення дівчата вплітали у коси, щою волосся було пишним, не випадало.

Крім городнього маку, святили ще й дикий мак - видюк, який «захищав від відьом». Треба лише обсипати цим маком дім - і можна вже нічого не боятися.

Обрядовою їжею на Маковія були шуліки - печені коржі, поламані на шматочки і покриті медовою ситою.

У народі кажуть:

- Перший Спас - проводи літа.

- Перший Спас - холодні роси.

Зі святом Маковія настає двотижневий Успенський піст, який завершується 28 серпня. У народі його називають Спасівкою. І хоч за церковними канонами він є продовженням Великого (Передвеликоднього) посту, але витримати його легше, ніж попередню Петрівку-голодівку. Адже на обідньому столі вже вдосталь городини, грибів, хліба з нового врожаю, фруктів. Тому Спасівка - ластівка.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.