Останні новини

ПРО ВІКІПЕДІЮ ВИДАВЦЯМ ТА АВТОРАМ.

ЯК ТУДИ (НЕ) ПОТРАПИТИ...

XXVI Форум видавців у Львові виявився аж “перенасиченим” (це — в доброму розумінні слова) програмою. Серед цікавих, змістовних, заходів з неабиякими інтригами: книжкові виставки, творчі зустрічі, презентації, лекції, спілкування з авторами, видавцями, відкриття нових імен, вручення нагород переможцям, розпродаж книг з автографами... Усього не злічити, тим паче, усі заходи аж ніяк не відвідати. Доводилося обирати. Втім, усюди цікаво, повчально, всотуєш нову й нову інформацію, відкриваєш нові й нові обрії.

Зокрема, 18 вересня у Львівському Палаці мистецтв у рамках Форуму відбулась доволі цікава лекція на тему «Про Вікіпедію Видавцям та Авторам: як туди (не) потрапити». Представники популярної соціальної Інтернет-мережі, яка діє в Україні, Андрій Бондаренко, Ігор Туржанський, Антон Процик почергово, доповнюючи один одного, розповідали про всі можливості Вікіпедії, відповідали на запитання аудиторії.

- А що таке Вікіпедія?..

- Це - восьмий за популярністю сайт в Україні та єдиний некомерційний з ТОП-10! Він не є безладним зібранням інформації. Поділяється на мовні розділи - окремі та автономні.

- Хто ж створює Вікіпедію?..

- Насамперед створюють працівники сайту, редактори. Але тепер будь-хто може зайти на її сторінки і подати певну інформацію, яка перед публікацією має пройти редакторську перевірку, ретельний аналіз.

- Як приймаються рішення щодо публікації?..

- Приймаються здебільшого колегіально, після обговорення, того ж ретельного аналізу інформації, інколи методом голосування.

- Доступ і значущість, адже не все друкує Вікіпедія?..

- Загальний принцип: констатація фактів, а не їх суспільно-політичний коментар, відсутність висловлювання власних думок, оцінок, вподобань. Траплялося, що й зводилося до наклепу, особистої помсти. Авторську статтю у Вікіпедії буде легше створити, якщо її предмет уже істотно висвітлено в кількох незалежних надійних, авторитетних виданнях (скажімо, наукових), друкованих джерелах - ЗМІ.

Під час лекції йшлося й про оплату редагування, за яке користувач отримує гроші, послуги або інші винагороди. Воно не заборонене. Але... Діють усі стандартні вимоги, зокрема про заборону реклами. Потрібно чітко розкрити сам факт оплати редакторських послуг і їх замовника. Про це докладніше можна прочитати у самій Вікіпедії.

- Чи може трапитися, що статтю змінять, доповнять або вилучать?..

- Може. Однак у Вікіпедії ніколи нічого не пропадає, і завжди видно, хто вніс зміни, правки.

Також були наведені приклади статей з Вікіпедії, які містять неточності помилки. Тож будьте відповідальними, шановні Автори! Ще раз і ще раз звіряйте інформацію!

Ця зустріч виявилася надзвичайно корисною для тих, хто прагне писати для Вікіпедії.

Маркіян ЛЕХМАН,

студент факультету медіакомунікацій та підприємництва Української академії друкарства.

м. Львів

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.