Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ПІСНЯ ВІД ГОСПОДА

(Легенда)

Усі добре знають пісню «Боже великий єдиний, нам Україну храни…», яка давно стала церковним гімном (і це для різних конфесій), виявом віри у Всевишнього і кращу долю України. Можемо назвати її піснею-молитвою. Виявляється, що про неї складено легенду. І вона не такого вже й давнього походження, як і (за історичними мірками) пісня…

Якось Господь вирішив наділити дітей усього світу талантами. Вибирали кожен до душі. Французи вибрали елегантність і красу, британці – стриманість і вишуканість, угорці – любов до господарювання, німці – строгу дисципліну і порядок, швейцарці – точність, цигани – любов до мандрів, діти Росії – владність, Польщі – здатність торгувати, італійські одержали хист до музики, голландські – до живопису, іспанські – до запальних, пристрасних танців…

Обдарувавши усіх, хто що забажав, підвівся Господь зі святого трону, а поглянути, як вони розпоряджаються своїми дарунками-талантами. Належно розпоряджаються. Та раптом побачив у куточку дівчину. Вона була боса, одягнута у вишивану сорочку, руса коса до пояса переплетена синьою стрічкою, а на голову красується багряний вінок з червоної калини. Та й сама дівчина неймовірної вроди.

-Хто ти? Чого гірко плачеш-ридаєш? – запитав Господь.

-Я – Україна, а плачу, бо стогне моя земля від пролитої крові і пожеж. Сини мої на чужині, на чужинців працюють-батракують, вороги немилосердно знущаються з вдів і сиріт, у своїй хаті нема правди й волі.

-Чого ж ти не підійшла до мене скоріш? Я вже всі таланти роздав. Як же зарадити твоєму горю? – промовив у розпачі Господь Бог.

Дівчина, було, хотіла вже йти, та Господь, піднявши правицю, зупинив її і запропонував:

-Є у мене неоцінений дар, який прославить тебе на весь світ. Це – пісня, пісня-молитва.

 

Взяла дівчина-Україна дарунок і міцно притиснула його до серця. Поклонилася низенько Всевишньому і з ясним, осяйним обличчям та глибокою беззастережною вірою понесла пісню в народ. А зветься ця пісня «Боже великий єдиний, нам Україну храни…». Через цю пісню народ почав творити інші пісні.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.