Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ІВАН СІРКО – КОЗАЦЬКИЙ ХАРАКТЕРНИК

Кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка не раз, ще за життя героя, називали характерником, вовкулаком, людиною, що товаришує з нечистою силою, бо, за повір’ями, ні стріли, ні кулі його не брали, а ворожа шаблю відскакувала від тіла Івана Сірка. А якими подвигами він насправді прославився, що заслужив таку шану?..

Іван Сірко належав до видатних політичних діячів і козацьких полководців України, був учасником морського походу запорозьких козаків на чолі з Богданом Хмельницьким – штурмував турецьку фортецю Трапезунд; брав активну участь у Визвольній війні українського народу у 1648-1654 роках.

У середовищі українського козацтва Іван Сірко мав високий авторитет. Козаки спочатку обрали його вінницьким полковником. Після драматичних подій 1660 року і укладення гетьманом Юрієм Хмельницьким трактату з Польщею, згідно якого Україна знову поверталася під її владу, Іван Сірко подався на Запорожжя, щоб продовжити визвольну війну.

Протягом 1663-1680 років козаки вісім разів обирали його кошовим отаманом. (Кошовий отаман обирався щороку).

Запорожці під проводом Івана Сірка здійснили 100 походів на Кримське ханство і Туреччину, визволили десяток тисяч бранців. Турки назвали його «урук-шайтан» - чорт. Ще за життя його постать оповили легенди. Султан навіть наказав підданим, щоб в мечетях молилися за смерть Івана Сірка. Вороги лякали ним дітей…

Козацький ватажок неодноразово брав участь у повстаннях проти царських воєвод. А під час селянської війни 1670-1671 років у Росії Іван Сірко разом з правобережним гетьманом Петром Дорошенком листувався зі Степаном Разіним і домовлявся про спільні військові дії. Ці зв’язки стали причиною того, що у 1672 році царський уряд арештував Івана Сірка та відправив на заслання у Сибір до Тобольська. Запорожці негайно відрядили до Москви посольство з проханням(можливо, з вимогою) звільнити Івана Сірка. Цар змушений був поступитися.

Повернувшись на Січ, Іван Сірко здійснив ще 55 походів на Кримське ханство. Число легенд про кошового отамана тільки зростало.

Помер він 1 серпня 1680 року. Поховали Івана Сірка поблизу села Капулівка на січовому цвинтарі над Дніпром. Уже в радянські часи прах перенесли подалі від Каховського моря. На місці перепоховання спорудили пам'ятник.

 

Підготував Тарас ЛЕХМАН.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.