Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

ЗАЖИНКИ

Липень починає жнива. Залежно від клімату через географічне розташування земель, погодних умов у різних регіонах України, їх початок не співпадає у часі на всіх просторах нашої держави. Наприклад, на Сокальщині – це третя декада липня.

У давнину жнивам передував дуже цікавий обряд – зажинки. На жаль, тепер вже мало хто його дотримується. Як тільки дозріло жито, пшениця, інші хлібні злаки, господині брали зі собою хліб-сіль, стрітенську свічку, йорданську воду і йшли в поле зажинати ниву.

З першого зжатого снопа виготовляли дідуха. Також з частинки цього снопа обмолочували зерно. Жменьку давали домашній птиці, щоб добре неслася, плодилася, особливо частували курей, а жменьку святили у церкві. Освячене зерно змішували з добірним, яке мали висівати.

Крім зажинок робили й закрутку: сплітали з хлібних стебел вінок, але так, щоб їх не вирвати із землі. Вважалося, що така закрутка оберігатиме хліб від ока лиходія.

Ігор ЗАПІСОЦЬКИЙ, Тарас ЛЕХМАН.

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.