Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

ПІВЕНЬ У НАРОДНИХ ПОВІР'ЯХ

За східним календарем 2017-тий — Рік Півня. Однак ця свійська птиця доволі популярна й в українському фольклорі, прадавніх віруваннях.

Як оповідають народні перекази, повір'я, крик півня, що віщує наближення дня, відганяє від хати нечисту силу, злих духів. У численних оповіданнях про відьом, чортів, упирів та інших демонічних істот людина, яка протистоїть потойбічному світові, повинна протриматися цілу ніч, поки не заспіває півень. Тоді нечиста сила змушена буде відступити, інакше назавжди заклякне. Пригадайте повість Миколи Гоголя “Вій”, принаймні, художній фільм, знятий за її мотивами.

Збереглося багато народних переказів, коли чорти хотіли скинути на церкву, монастир чи село велетенський камінь. Вже й викотили його на високу гору. Але як тільки тричі заспівали півні на світанку, лиходії щезли, а камінь так і залишився на горі, наче застиг. (Наприклад, такий переказ поширений у селищі Підкамінь Бродівського району на Львівщині).

Вірили, якщо півень обходив навколо хати, а потім злітав на тин і голосно співав, кукурікав, то слід чекати гостей. Куди горланить (у якому напрямку) — звіти й прийдуть гості. Казали: “Якщо півня в господі не мати, то лихий заведеться”. У давнину півня обмінювали на двох курочок-несучок. Півника несли на гостину, як дорогий подарунок. Дарували молодим на весілля. Мабуть, замість годинника, аби вчасно будив до праці... Відразу після свята Петра і Павла (12 липня) з трьох півників господині варили борщ, як нагадування про те, що апостол Петро тричі зрікся Ісуса Христа і тричі заспівали півні.  Також побутували перекази про червоного півня, який може показати захований скарб, або й сам ототожнюється зі скарбом. Однак, якщо на червоного півня накричати, образити його, не дати їсти, то він може й хату спопелити. Втім, це — лишень повір'я...

Півників українці люблять. Це неабияк позначилося на народному мистецтві: їх малювали на печах, чисто вибілених стінах хат, використовували у декоративному живописі, кераміці, вишивали на рушниках, ткали на килимах, виготовляли дерев'яні іграшки у вигляді півника, ялинкові прикраси, пекли солодке печиво — півники. А які смачні цукерки-лизунці, також у вигляді півника!

Підготував Маркіян ЛЕХМАН.

Учень 10-А класу Червоноградського НВК СШ-колегіум №3, слухач МАЛіЖу

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.