Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

“АНТИМАГНІТ”

...І знову дошкуляють магнітні бурі. Вони негативно впливають на багатьох людей, зокрема тих, у кого підвищений тиск. Тоді:

- До 50 мл соку ягід калини (сік може бути свіжий або консервований) додати 10-12 крапель валеріани (придбайте в аптеці). Такі дози, але тільки при поганому самопочутті, приймати 4-5 разів на день.

ПРАВИЛЬНО ПРИГОТУВАТИ ВІДВАР

Для приготування відварів з лікарських рослин потрібно засвоїти кілька правил:

- Сировину заливають холодною водою у співвідношенні 1:10; 1:20. Кип'ятять на водяній бані 5-20 хвилин (залежно від конкретної рослини, її частини, скажімо, кореня, чи рослинного збору). Настоюють до літеплої температури і проціджують крізь марлю.

- Відвар можна зберігати в холодильнику протягом 2-3 днів. Не більше!

- Вживати за рекомендацією лікаря, досвідченого фахівця народної медицини!

ХОЧЕТЬСЯ СОЛОДКОГО

Навіть злегка підсолоджений чай, трапляється, категорично протипоказаний при цукровому діабеті. А тим часом так хочеться солодкого... Тоді:

- 1 десертну ложку засушених ягід малини (вони зберігають солодкий присмак) залити окропом - 0,5 л. Настояти 30 хвилин у герметично закритому посуді. Процідити. Ця денна норма не зашкодить.

- Інколи замість малини використовують для приготування чаю родзинки.

НЕ ЗАСНУТИ ЗА КЕРМОМ

Дехто з водіїв далеких рейсів, аби не заснути за кермом, беруть у дорогу чай з полину в термосі. Він, як і кава, проганяє сон, але серцю не шкодить, та й для шлунка добре (тільки не надміру).

ПРО ЖІНОК

Зменшує біль при менструації коріння чорнобилю:

- 3-5 висушених корінців дрібно нарізати і залити окропом - 2 л. Настояти мінімум 2 години у герметично закритому посуді. Процідити. Пити по 100 мл двічі на день (з інтервалом 10 годин). Вживати до зменшення кровотеч і вщухання болю.

МАСТИТ

У давнину початкову стадію маститу у матерів, що годують немовлят, лікували мальвою:

- Її теплим розпареним листям обкладали молочну залозу, обгортали лляною тканиною, залишаючи вільним тільки сосок. Від такого компресу навіть прибувало молока. Але листя потрібно брати щойно заготовлене, отож таке лікування належить до сезонних.

КРАЩЕ ЦВІТУ ПАПОРОТІ

Папороть належить до тих вічнозелених рослин, що не мають квіток. Розмножується вона спорами. Але краще від цвіту папороті, який і так марно шукати, молоде листя рослини - надійний глистогінний засіб:

- 1 столову ложку свіжої подрібненої сировини залити окропом - 0,5 л. Кип'ятити на слабенькому вогні 5-7 хвилин. Настояти 1 годину. Процідити. Пити по 100 мл чотири рази на день. Дітям - по 50 мл тричі на день. Максимальний термін вживання - 10 днів. На жаль, таке лікування належить до сезонних.

ПОРОШОК ПІВОНІЇ

Помиті і добре висушені коріння півонії перетерти на порошок. Дві частини отриманої сировини змішати з однією частиною гусячого жиру. Отримаєте мазь, яка швидко гоїть рани.

АНІС ВІД ГЛАУКОМИ

- 1 столову ложку подрібненої трави та насіння анісу залити окропом - 0,5 л. Настояти 2 години. Процідити. Теплим настоєм промивати очі або робити компреси.

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.