Останні новини
25 березня 2024
24 березня 2024

СЕРДЕЧНИК

Жеруху гірку у народі не випадково називають «сердечником». Адже ця рослина здатна стимулювати роботу серця:

- 1 чайну ложку подрібненої засушеної жерухи гіркої залити окропом - 200 мл. Кип'ятити на слабенькому вогні впродовж 10-15 хвилин. Настояти 45 хвилин у герметично закритому посуді. Процідити. Пити по 50 мл 3-4 рази на день. Вживати лише при поганому самопочутті.

ЛІКИ З ПИРІЮ

Тим, у кого подагра:

- 1 столову ложку щойно заготовленого і подрібненого пирію залити окропом - 200 мл. Кип'ятити на слабенькому вогні 10 хвилин. Настояти 25-30 хвилин. Процідити. Пити по 50 мл тричі на день за 15 хвилин до вживання їжі. Курс лікування - місяць. Потім зробити перерву на 10 днів.

НЕ ВСТОЇТЬ ПЕРЕД МАЛЬВОЮ

Свіжими подрібненими квітами мальви (має проступити сік) у давнину лікували опіки, дерматит (запалення шкіри) та запрілості. Сировину прикладають до уражених місць.

Слизисту «кашку» свіжих пелюсток мальви наносили на обличчя, щоб шкіра ставала ніжною.

Такі засоби лікування належать тільки до сезонних. Скористайтеся!

У БОРОТЬБІ З ЖИРОВИКАМИ

Мати-й-мачуха добре себе зарекомендувала у боротьбі з жировиками:

- Свіже листя рослини змочіть протягом 5-7 хвилин у воді, температурою +45-50 С, розімніть, щоб проступив сік, і прикладайте до жировиків. Процедуру можна приймати кілька разів на день.

МОЛОДИТЬ ШКІРУ

Свіжий огірочок (щойно з грядки) поріжте кружельцями, змочіть у сметані (якнайбільше жирній) і накладіть у вигляді маски на 40-45 хвилин на обличчя. Це добрий засіб живлення сухої шкіри, та ще й омолоджує її.

ДІАТЕЗ

Для лікування алергічного діатезу:

- 1 чайну ложку свіжого (!) подрібненого листя чистотілу залити окропом - 400 мл. Настояти 4 години. Процідити. Використовувати для примочок 1-2 рази на день. Курс лікування належить до сезонних.

ЗБЕРЕЖЕ ІМУНІТЕТ

Батьки! Це особливо корисно вашим дітям, у кого послаблена імунна система:

- Давайте їм щодня хоча б по 100-150 г свіжих (!) ягід чорної смородини. Заморожені, засушені (узвар з них), варення також корисні, але діють менш ефективно. Скористайтеся сезоном, а це додасть здоров'я на весь рік!

ЗАБУТИ ПРО ВТОМУ

Додасть бадьорості, зніме втому настій з молодих, щойно заготовлених (!) листочків клену гостролистого:

- 1 столову ложку подрібненої сировини залити окропом - 200 мл. Настояти 1 годину. Процідити. Випити за три рази протягом 8 годин.

ЗНОВУ ГОДІ ЗАСНУТИ

Коли постійно дошкуляє безсоння, допоможе рослинний збір:

- Взяти в однакових пропорціях трави звіробою, листя м'яти, листя меліси, коріння валеріани лікарської. Можна додати шишок хмелю. 2 столові ложки подрібненої суміші залити окропом - 250 мл. Настояти 15 хвилин. Процідити. Пити впродовж дня малими ковтками.

«РАЙСЬКИЙ ФРУКТ»

З усіх цитрусових грейпфрут має найменшу популярність, хоч і називають його «райським фруктом». А все, мабуть, через свою гіркоту. Не відмовляйтеся від нього! Саме гіркота грейпфрута тонізує роботу шлунка, сприяє сечовиділенню. Споживайте протягом тижня хоча б 1-2 плоди. Це додасть тільки користі здоров'ю!

Тарас ЛЕХМАН

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.