Останні новини
16 квітня 2024
15 квітня 2024

РОДЗИНКИ НА КУЗЬМИНКИ

 

 

Свято Осінніх Кузьми і Дем'яна припадає на 14 листопада, але молодь готувалася до нього заздалегідь.

В окремих регіонах України (насамперед ідеться про ті, де рясно ростуть виноградники - Південь України, Закарпаття) до цього свята мали ретельно висушити родзинки, перебрати їх, посортувати. Увечері на Кузьминки (так називали зустріч Осінніх Кузьми і Дем'яна) дівчата готували з них узвар; неодмінно пекли кури у печі і також злегка начиняли родзинками. Не часто, але, яе десерт, могла бути рисова каша з тими ж родзинками. Запрошували і частували парубків.

Усе дійство відбувалося у когось у хаті, яку молодь винаймала винаймала для своїх розваг у старших самотніх людей, бо тоді і старшим людям веселіше, та й молодь допоможе їм по господарству.

Чимало етнографів вважає, що такі гуляння знаменували початок зимових вечорниць, допоки не настав Пилипівський піст (з 28 листопада по 6 січня), з певними строгими обмеженнями щодо гучних забав. Але й під час Пилипівки дівчата і парубки вишукували всілякої нагоди, аби повеселитися - ніч на Катерини, ніч на Андрія, свята Варвари, Сави, Миколая...

 

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.