Останні новини
28 березня 2024
25 березня 2024

А ТАКИ ШАХРАЙ!..

(Жарт)

Фредерік був великим мрійником і дуже хотів мати багато грошей, які б дісталися йому просто так. Щоб досягти бажаного, він вирішив прочитати книжку з ентимемами (принаймні, так йому порадили), сподіваючись знайти в ній хоч якусь підказку дармового заробітку. У книжці недолугий Фредерік справді знайшов багато цікавих прикладів, цитат, а за кредо обрав таку фразу: «Крадіжка є злочином, шахрайство не є крадіжкою, отже, шахрайство не є злочином».

На думку відразу спала «геніальна», як здавалося для нього, ідея. Він став продавати екскурсійні путівки, щоправда, фальшиві, «липові». Довірливі особи перераховували йому чимало грошей, але омріяних Лондона, Будапешта, Відня, Стокгольма так і не побачили.

Та одного разу Фредерік потрапив до рук поліції, опинився на допиті у комісара Джонса.

Досвідчений комісар сидить навпроти Фредеріка, потягує люльку і запитує:

- Навіщо ти так скоїв, юначе, чому зайнявся шахрайством?..

- Але ж шахрайство не є злочином, - відповідає схвильований Фредерік.

- Як це так, щоб шахрайство не було злочином?!.

- Про це свідчать ентимеми.

- Ентимеми?.. Ти верзеш нісенітниці, юначе...

Фредерік пояснює комісару Джонсу, що таке ентимеми,  але комісар не може зрозуміти цього і просить ще і ще навести якісь приклади. Фредерік погоджується:

- Старі люди помирають. А ви, комісаре, вже не є молодим. Отож, вам час помирати...

Збентежений та розлючений комісар не знає, що робити з хлопцем. Від хвилювання і здивування потягнувся до пляшки з холодною водою, відкоркував, налив води у склянку і залпом спорожнив. Потім, трохи оговтавшись, відправив юнака замість в'язниці до психіатричної клініки.

Там ентимеми Фредеріку не допомогли. Він знову опинився у комісара Джонса...

Отож, не будь мрійником, а будь реалістом, не шукай легких грошей через шахрайство, щоб не опинитися в такій ситуації, як Фредерік.

Маркіян ЛЕХМАН.

Студент факультету медіакомунікацій та підприємництва Української академії друкарства.

м. Львів

 

Всі права захищені. Використання матеріалів сайту і автоматизоване копіювання інформації сайту будь-якими програмами без посилання товариства заборонено ©2020 Probi.